SAMTALER MED VENNER af Sally Rooney

I Samtaler med venner introduceres vi til veninderne Frances og Bobbi, der er ekskærester, universitetsstuderende og fascineret af det ældre ægtepar Melissa og Nick, som de møder til et oplæsningsarrangement. Inden længe har Frances indledt en flirt med Nick, og selvom det først starter uskyldigt og med en ironisk distance, ender både Frances – men også Bobbis liv – at blive mere og mere sammenviklet med Melissa og Nicks.

Det er lang siden, jeg har givet en bog 5 ud af 5 stjerner på Goodreads, og jeg er stadig ikke helt sikker på, hvorfor Samtaler med venner endte med at blive modtageren af den famøse rating fra min sidste, som én af de første bøger i virkelig lang tid. Men hvis jeg nu tænker mig rigtig godt om, så ved jeg det jo egentlig godt; når alt kommer til alt, kunne jeg nok ikke lade være, nu hvor muligheden bød sig. Når jeg havde haft en så god læseoplevelse, som jeg havde med Samtaler med venner, hvor jeg sad opslugt to nætter i streg og næsten ikke kunne få mig selv til at gå i seng, fordi jeg bare lige skulle læse ét kapitel mere – så skulle den naturligvis belønnes. Her flere uger efter jeg vendte sidste side og sagde farvel til veninderne Frances og Bobbi, tænker jeg stadig dagligt på, hvor god en læseoplevelse, Samtaler med venner egentlig var.

Samtaler med venner er kort sagt ét af de fineste portrætteringer af at være ung, forvirret og i 20’erne, jeg længe har læst. Det er så virkeligt, rørende og fint. Karaktererne er langt fra glansbilleder af at være ung og de virker voldsomt menneskelige, som Sally Rooney giver os indblik Francis tanker og handlinger. Hun både tvivler, tager dårlige beslutninger og har det skidt – alt imens hun bare lever og navigerer i livet, der består af studier, venner og familie. Jeg kan ikke forklare det bedre, udover at skildringen virkelig ramte mig, og det virkelig var befriende at læse om en karakter, der bare er. Det hele er selvfølgelig også hjulpet på vej, af Sally Rooneys knivskarpe og fangende sprog, som gjorde at jeg allerede fra første side var fanget og ikke kunne lægge bogen fra mig. Bare fordi den var så god. Læs den lige, ikke?

Samtaler med venner af Sally Rooney. Originaltitel: Conversations With Friends. Udgivet på dansk af Rosinante (2018). 336 sider.

2 tanker om “SAMTALER MED VENNER af Sally Rooney

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen