Musical mandag: Tick tock – it’s 11 o’clock!

Så skete det. Dagen, hvor jeg tror, at musical mandag er blevet genoplivet! Jeg kørte engang samme koncept på min gamle blog, men endte med at stoppe, fordi jeg følte, det lidt begrænsede mig, for let’s face it: Jeg snakker jo altid om musicals, så kun at gøre det én gang om ugen? Det ville være lidt trist! Men nu tror jeg, at jeg har fundet løsningen. Jeg må godt snakke om musicals alle andre dage, men om mandagen går det ned; her bliver der plads til det detaljerede – og nogle ville nok sige, nørdede. Jeg har trods alt lært en ting eller to, siden sidst, efter jeg har konsekvent har valgt at skrive så mange eksamensopgaver om musicals. Og jeg tror, det bliver godt!

So without further ado… Jeg snakkede her om, at intet gjorde mig gladere end et godt 11 o’clock number i en af de dér musicals, som jeg vist ser ret mange af (no regrets, just love). Så dem tænkte jeg, at jeg ville starte med at snakke lidt om. Bare fordi, det er én af mine yndlingsting, når det kommer til de der teaterstykker, hvor folk danser og synger og det hele går op i en højere enhed! Men først – hvad er sådan et nummer egentlig?
Udtrykket 11 o’clock number kommer egentlig af, at man tidligere gik i teatret klokken halv ni om aftenen. Når klokken var ved at slå elleve var musicalen typisk ved at nå sit klimaks – der selvfølgelig skal markeres med én storslået sang, der markerer at nu er det hele ved at være slut! Det er sangen, hvor hovedpersonen typisk tager et valg om ikke længere at se sig tilbage. Kort sagt: Det er sangen, man sidder og venter på; men også sangen, man ikke vil ønske kommer, for det betyder, at en god forestilling er ved at være slut.

Jeg googlede lidt og i den forbindelse fandt jeg mest bare lister over gamle musicalsange, der kunne klassificeres som sådan nogle numre. Og det var her, jeg begyndte at tænke – det er da lidt kedeligt! Så her får I et bud på de sange, jeg synes kan betegnes som 11 o’clock numbers fra en håndfuld nyere musicals – som mit hjerte banker så meget for! Og i sig selv er sangene vel egentlig også bare gode sange, der altid kan høres. I kontekst eller ej.

waitress-jessie-mueller_650

SHE USED TO BE MINE – WAITRESS
Min første, og måske alleryndlings i øjeblikket, er ‘She Used to Be Mine’ fra musicalen Waitress, der er komponeret af Sara Bareilles. Jeg har altid haft en stor forkærlighed for Bareilles musik, så da jeg så, at hun skrev en musical, kunne det næsten ikke være bedre! ‘She Used to Be Mine’ handler om ikke at kunne kende sig selv; men også om at tage skæbnen i sine egne hænder. Den bliver sunget af forestillingens hovedrolle, Jenna, der arbejder i en diner og bager (og opfinder) tærter for at glemme sit triste liv med en mand, hun ikke elsker, en uønsket graviditet og affæren med sin (gifte) gynækolog.

Oplev og lyt til sangen her – årh, den er så fantastisk og fulde af følelse!

ben-platt-in-dear-evan-hansen2-1

WORDS FAIL – DEAR EVAN HANSEN
Jeg har skrevet lidt før herinde om musicalen Dear Evan Hansen, der handler om drengen Evan Hansen, der har social angst og ender med at stå i spidsen for en bevægelse, der vil rejse et mindesmærke for eleven Connor, der begik selvmord – uden egentlig at ville det. Pludselig er han blevet viklet ind i én stor løgnhistorie, han umuligt kan undslippe. Eller kan han? Sangen ‘Words Fail’ handler om ikke at kunne sætte ord på noget – selvom man gerne vil; den handler om drømme og realiteter. Den bittersøde sang bliver sunget af Evan, da han indser, der ikke er anden udvej end prøve at sætte ord på hans følelser.

Lyt til sangen her der så fint sætter en sløjfe på musicalens handling.

b_prod_colorpurple02

I’M HERE – THE COLOR PURPLE
Hvis der er nogen, der kan synge, så er det Cynthia Erivo! Sidste sommer vandt hun en Tony-award for bedste kvindelige skuespiller i en musical for rollen som Celie i musicalen The Color Purple; en pris hun om nogen fortjener. Hendes moment to shine er i sangen ‘I’m Here’, der handler om at elske sig selv og at sætte pris på de gode ting i livet. Det er en stor sang, sunget af en lille kvinde – men med et stort budskab om at rejse sig op og leve.

Lyt til sangen og oplev Cynthia Erivo her – jeg garanterer for, at I bliver blæst bagover!

If/Then Richard Rodgers Theatre

ALWAYS STARTING OVER – IF/THEN
Den sidste sang, jeg vil fremhæve er ‘Always Starting Over’ fra musicalen If/Then. Musicalen omhandler Elizabeth, der flytter til New York efter en skilsmisse og de forskellige retninger livet kan tage ved bare ét (afgørende) valg. ‘Always Starting Over’ handler om at gribe dage og ikke forspilde chancer; om at åbne sit hjerte og bare leve. Elizabeth bliver spillet af Idina Menzel, der synger både desperation og håb ind i sangens tekst.

Lyt og oplev sangen her – jeg er fan!

divider

Og så findes der selvfølgelig også en masse andre gode sange, som min liste ikke kunne indeholde – men som stadig står mit hjerte nær.

Jeg er vild med, når man kan mærke karakteren i sangene; og det er disse særligt gode til at sørge for. Det er tit de store følelser, der kommer frem; perfekt til at synge med på, hvis man har en dag, hvor man bare har brug for at synge dét højere og mærke at livet er en musical. Måske sådan en dag som i dag? Uanset hvad, håber jeg at I har en god mandag! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen